Tuesday, November 4, 2008

Usrahku Tersayang, Islamku DijulangPerjalanan ini kian jauh rasanya...


Tanpa disedari, hari2 yang lepas telah pun berlalu, yang tinggal adalah masa 'kini' dan 'akan datang'. Ana bersyukur dipertemukan dengan adik2 ana yang baru, malah lebih ana bersyukur bila diaturNya pertemuan ana dengan adik angkat ana, Syafiq. Memang sudah menjadi aktiviti tahunan untuk muslimin Volgograd ini membahagikan pelajar2 baru kepada abg2 dan kakak2 angkat masing2 (buddy system). Tapi time ana 1st year dulu tak wujud pun sistem 'buddy' ni.


Permulaan yang baru ini dimulakan dengan halaqah. Adik2 yang ditetapkan dalam halaqah ana termasuklah semua yang ada di floor ana, ditambah dengan adik angkat ana, Syafiq (mengikut senarai yang diberi kepada ana). Namun, kadang kala tidak begitu tetap kehadiran mereka, ada yang ke halaqah lain. Bagi ana itu tak mengapalah, asal mereka mendapat ilmu, itu yang terpenting. Ketika di halaqah, ana sudah melihat dan boleh mentafsir adik2 semua, seperti komitmen mereka, minat dan perkongsian.


Setelah tamat halaqah(lebih kurang sebulan), adik2 semua hadir ke ISK (Ini Sejarah Kita). Disinilah mereka diajar tentang sejarah umat dari kebangkitan dan kegemilangannya sehinggalah tumbang dan rebahnya umat Islam dihari ini. Kesedaran ini penting, agar boleh kita belajar dari sejarah, sepertimana Allah menyuruh kita berfikir dan mengambil iktibar dari kisah2 umat terdahulu. Namun Allah mempersoal semula; Qul afala tafakkarun (mengapa kamu tidak berfikir?). Duduk berfikir akan mengembalikan kita kepada fikrah.


Kini telah pun bermula lembaran baru dalam kerja da'wah ana. Allah itu Maha Besar, lagi hebat pengetahuanNya. Dipertemukan ana dengan anak2 buah usrah yang ana dalami sebelum ini. Namun, ana agak sedih, bila ada juga adik2 ana yang ana cuba dekati, tetapi tidak terpilih untuk bersama ana lagi. Ana cuba yakinkan diri, bahawa Allah sentiasa bersama kita dalam perjuangan ini. Pasti akan ada hikmah disebaliknya. InsyaAllah.
Usrah ana kali ini memang ada variasi. Mereka terdiri daripada golongan yang ingin berubah (Qabil litaghyir) dan golongan yang berpotensi untuk mengubah orang lain (anasir at taghyir). Variasi ini memang penting untuk kedinamikan sesebuah usrah. Ana tahu, usrah ana ini 'kekurangan mutu' pada pandangan mata orang lain. tapi tak mahu ana huraikannya pada sesiapapun mengapa ana beranggapan demikian, ana hanya merujuk al-Baqarah ayat 216, itulah yang menjadi penawar bila hati ana tersentuh...Allahu Rabbi.


Perjalanan tarbiah ini tetap ana teruskan, biar sehebat manapun cabaran dan badainya. Satu persatu langkahan bermula, ana hanya merancang dan Allah sahaja yang menentukan. Ana yakin dengan janji Allah, bertemu dan berpisah itu ada rahmat dan kasihNya..pergilah gelita, hadirlah cahaya


Tema usrah ana - "Usrahku Tersayang, Islamku Dijulang"


  • Mohammad Nor Rizwan bin Abdul Samat Gul

  • Syed Aidid bin Syed Abdul Rahman

  • Muhammad Nazrin bin Azlan

  • Muhamad Anuar bin Yaakub

  • Mohamad Aizzat bin Mat Ghani
  • Mohamad Zulkhairi bin Che Mat


Kita berjuang demi agama, ukhuwwah fiisabilillah~

Gambar: (Dari kiri) - Nazrin, Anuar, Firdaus, Nadzrul, Aizzat, Khairi, Khai, Aidid.
(Tiada dalam gambar) - Rizwan dan ana.
"Ya Rabb, redhailah ukhuwwah ini, dan jalan da'wah yang kami pilih, pereratkanlah ukhuwwah ini dengan simpulan yang paling kukuh antara hati kami, kepadaMu jualah petunjuk kami harapkan, Tuhan sekelian Alam"
Barakallah fiikum.

0 Comments: