Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan Saringan Iman

Terasa lain setiap kali menyambut Ramadhan di tanah air - Malaysia. Tahun ini pula bakal masuk tahun kelima menyambut Syawal di bumi asing - Rusia.

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.

Syukur kita sebenarnya bukan dikira pada tempat kita menyambut Ramadhan, sama ada di Rusia, atau di Malaysia atau di mana-mana jua pun. Tapi biarlah rasa syukur ini hadir kerana kita dipilih Allah untuk merasai nikmat Ramadhan itu sendiri.

Allah masih memberi pinjam kita nikmat usia, nikmat kesihatan sehingga kita berpulang merasai Ramadhan kareem tahun ini. Kalau dilihat nasib umat Islam yang lain, di Palestin, di Pakistan, kita jauh berbeza yang teramat. Begitu mewahnya umat Islam di Malaysia sehinggakan Ramadhan ini bukan sekadar bulan ibadah, tapi sudah di transformasi menjadi pesta juadah!

"Wahai anak cucu Adam! Pakailah pakaianmu yang bagus pada setiap (memasuki) masjid, makan dan minumlah, tetapi jangan berlebihan. Sungguh, Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebihan"

[al-A'raf : 31]

Tamparan firman Allah ini hanya akan terasa sakit bagi orang-orang yang berfikir. Sakitkah kita?

Bila Ramadhan datang, semua kita tahu ia bulan yang penuh barakah. Bukan sekadar berlapar dan dahaga, tapi menyekat dan menundukkan nafsu pada segala bentuk dan cabang-cabangnya.

Ramadhan sebenarnya ibarat sebuah madrasah. Di dalamnya kita menuntut dan mendapat tarbiyyah. Ujian sebagai saringan iman tidak akan pernah putus menguji, dan bagi mereka yang teguh dengan niat dan azam yang betul pada landasannya, itulah golongan yang paling hadapan mendapat fadhilat Ramadhan yang sebenar.


Akan tetapi, Ramadhan itu hanya sebulan. Bayangkanlah jika Ramadhan itu setahun?! Akan kekalkah umat Islam berduyun-duyun berjemaah di masjid-masjid? Akan penuhkah tabung-tabung infaq, derma-derma ihsani? Dan persoalan penting, akan mampukah kita membendung nafsu, meninggalkan tompok-tompok kotornya iman?

Tetapi, Ramadhan itu tetap sebulan. Kerana Ramadhan itu bulan saringan untuk setiap ummah. Iman dan taqwa kita bakal memasuki fasa penapisan dan pembersihan. Maka selepas itu, kita akan keluar dari Ramadhan dan dari situlah bermulanya praktikal iman dan amal yang sebenar.

Ada yang lulus, ada yang gagal. Kita dimana ye?

Mereka yang terlebih awal gagal juga ada. Belum lagi tamat Ramadhan, tetapi sudah mula kotor hatinya, nafsu meronta-ronta minta dilepaskan. Nah! Mengaku muslim atau mukmin?

Allah membezakan orang muslim dan orang mukmin, melalui firmanNya:

" Orang-orang Arab Badui berkata: 'Kami telah beriman.' Katakanlah (kepada mereka): 'Kamu belum beriman, tapi katakanlah, 'Kami telah tunduk (Islam),' kerana iman belum masuk ke dalam hatimu. Dan jika kamu taat kepada Allah dan RasulNya, Dia tidak akan mengurangi sedikit pun (pahala) amalmu. Sungguh Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang"

[Al-Hujurat:14]

Mukmin iaitu mereka yang beriman, adalah seorang muslim yang memiliki iman yang masuk ke dalam hatinya. Maka jadilah seorang muslim yang mukmin, dengan iman yang melekat dan menusuk jauh ke dalam hati qolbu.

Oleh itu Ramadhan inilah saringannya. Bilakah masanya lagi untuk kita mencari turning point, untuk kita tetapkan haluan kita sebagai seorang mukmin? Ramadhan inilah kurniaan Allah yang besar, untuk orang-orang yang berakal dan berfikir tentangnya. Ramadhan ini benar-benar sebuah madrasah robbaniyah, iaitu yang membawa kita dekat mengenali Allah, memandu kita agar sentiasa kenal jalan sebenar menjadi penganut satu-satunya agama yang diredhai Allah, iaitu Islam.

Jangan kita kotori dan cemarkan Ramadhan dengan jahiliyyah, yang sughra atau yang kubro, yang sirriyah atau yang jahriyah. Katakan tidak pada maksiat dan mintalah Allah kekalkan kita dalam jalan yang kita pilih untuk berubah keranaNya. Sungguh benar, hidayah itu milik Allah, bagi orang-orang yang dipilihNya.

"Dan demikian Kami terangkan ayat-ayat Al-Quran, (agar terlihat jelas jalan orang-orang yang soleh) dan agar terlihat jelas (pula) jalan orang-orang yang berdosa"

[al-An'am:55]

Kita, jalan mana ye?

Allah, tsabatkanlah kami! Tawakkal 'ala Allah.

0 Comments: