Saturday, July 30, 2011

Sungguh, Dan Bersungguhlah!

Cuti musim panas dah tiba!

Bro, cuti ni buat apa? Ada plan nak pergi mana-mana ke?

Jawapan 1 : Ermm, cuti kali ni banyak dalam bulan puasa laa..nak rehat-rehat je la kat rumah.

Jawapan 2 : Hohoho! cuti kali ni diriku amat sibuk. Ada praktikal kat hospital laa..

Jawapan 3 : Ermmmm......entah!?

Begitulah hendaknya. Satu soalan dengan variasi jawapan yang sungguh pelbagai.

Itu biasalah. Dalam hidup ini pun kita sebenarnya masih jauh, walaupun dalam mencari neraca pertimbangan hidup, apatahlagi untuk mula menimbangnya!

Saban kali kita mengakui, bahwa jalan ini adalah jalan ku. Jalan ini adalah jalan yang Allah beri untuk aku, dan kader-kaderNya. Jalan inilah jalan yang satu. Jalan juang para anbiya' terdahulu, hingga ke junjungan kalbu Rasulullah s.a.w. Dan atas jalan inilah di hari lalu dan seterusnya, akan menjadi saksi kesyahidan aku, atas jihad dan pengorbanan yang sanggup aku perjuangkan demi dakwah ini.. Dan akhirnya...

Oops!!

Sesudah sampai Malaysia, aku nak berehat boleh!? Dah penat bangat rasanya aku berkorban masa dan jiwa raga bila mana aku kat Rusia dulu. Setiap minggu pergi usrah, daurah itu dan ini, jaulah sana sini. Rehlah lagi..Apa lagi? Semua aku buat... Ini masanya aku berehat. Yeeha!

Bulan puasa pulak tuu..nak tolong mak masak!

Bukan ingin menuding pada kesalahan sesiapa. Tetapi setiap diri kita yang perlu muhasabah semula. Luruskan niat, tetapkan prioriti di mana.

MENGAKU BERIMAN, SEDANGKAN TIDAK...

Sedangkan orang Arab Badwi dahulu pernah mengakui mereka beriman, sedangkan mereka hanyalah golongan Muslim, tetapi bukanlah Mukmin. Kerna disitu, ada bezanya.

"Orang-orang Badwi berkata, "Kami telah beriman". Katakanlah (kepada mereka): "Kamu belum beriman, tetapi katakanlah "Kami telah tunduk (Islam)", kerana iman belum masuk ke dalam HATImu. Dan jika kamu taat kepada Allah dan RasulNya, Dia tidak akan mengurangi sedikit pun (pahala) amalmu. Sungguh, Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang" (49:14)

Belum pasti lagi untuk kita mengakui, bahwa kita ini kader-kader yang sebenarnya sanggup dalam perjuangan, yang menuntun rasa ikhlas hati, yang membuahkan amal kerja daripada ilmu dan keikhlasan, yang sanggup untuk berjihad hingga ke hari Qiyamat.

Dan apatahlagi untuk tadhhiyah (berkorban) dan menelusuri turutan rukun baiah ini...

Kita boleh mengakuinya, tetapi hanya Allah yang tahu dimana kita, dan apa dihati kita.

Kerna itu, seseorang perlulah disumbat dengan kefahaman yang tinggi terhadap segala isi jalan dakwah ini.

Ya, faham itu asasnya. Faham itulah kunci utama pada permulaan ini.

Orang yang tidak faham akan sentiasa dalam keawangan. Mereka seakan pencari sesuatu yang tidak pasti.

Dan akhirnya tidak langsung menyumbang dan membantu dakwah ini, malah hanya merusakkan.

Maka dari sinilah lahirnya semangat dan gerak kerja yang berlopak sopak. Tatkala senang kita lupa, perjuangan ini jadi macam biskut - sekejap ada, sekejap tiada.

KITA YANG MUDAH LUPA DENGAN NIKMAT...

Katakanlah, "Jika bapa-bapamu, anak-anakmu, saudara-saudaramu, isteri-isterimu, keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perdagangan yang kamu khuwatir kerugiannya, dan rumah-rumah tempat tinggal kamu yang kamu sukai, lebih kamu cintai daripada Allah dan RasulNya serta berjihad di jalanNya, maka tunggulah sampai Allah memberikan keputusanNya". Dan Allah tidak memberikan petunjuk kepada orang-orang fasik. (9:24)

Hanya mereka yang bersungguh atas kefahaman dan matlamat yang jelas, maka dia akan tetap bersungguh.

Jalan dakwah ini tidak langsung memerlukan mereka yang acuh-tak-acuh.

Sekiranya Allah berkehendak, maka akan dipilihNya mereka yang lebih layak untuk menjulang agamaNya ini hingga kemuncaknya.


SYURGA YANG MAHAL, UNTUK DAGANGAN YANG MAHAL

"Dan adapun orang yang takut terhadap kebesaran Tuhannya dan menahan diri daripada hawa nafsunya, maka sesungguhnya syurga itulah tempat tinggalnya (an-Naziat:40-41).

Fathi Yakan menulis, sesungguhnya kemuliaan perjuangan Islam tidak berhak dimiliki oleh mereka yang hanya fasih berbicara. Tetapi sesungguhnya kemuliaan itu hanya berhak dimiliki oleh mereka yang hidup dan matinya untuk Islam serta tidak terlena oleh harta benda dan yang lain dari ingat kepada Allah dan jihad fisabilillah.

Firman Allah dalam sura at-Taubah:111;

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan (memberi) syurga kepada mereka.....

Wahai ikhwan, sesungguhnya jalan menuju Allah itu sangat mahal harganya.Tiada siapa yang mampu memperoleh, kecuali yang mampu membayarnya.

Sabda Rasulullah s.a.w, dalam sebuah hadith riyawat Tirmidzi dan Hakim;

"Barangsiapa yang takut terhadap serangan musuh di malam hari, maka dia akan sanggup berjalan semalam suntuk. Dan barangsiapa berjalan semalam suntuk, maka sampailah dia pada tujuannya. Ingatlah, sesungguhnya dagangan Allah itu sangat mahal. Ingatlah, sesungguhnya dagangan Allah itu adalah syurga"

Demikianlah jalan menuju syurga.

Jalan itu adalah sebuah perjuangan berkesinambungan, jihad tanpa henti dan obsesi untuk meraih kesyahidan.

Jadilah kita orang yang bersungguh.

"Dan orang-orang yang bersungguh-sungguh pada jalan Kami, sungguh akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang berbuat kebajikan (al-Ankabut:69)


Ramadhan Kareem.


Ahmad Ramdan Zainordin
31 Julai 2011, 12:26pm
Volgograd, Rusia.

0 Comments: