Thursday, June 14, 2012

Jalan Panjang

Alhamdulillah!

Akhirnya, tamatlah sudah pengajian saya pada hari ini selama 6 tahun yang telah ditempuhi. Suka duka pahit manis segalanya telah Allah tetapkan. Dan inilah segalanya yang telah saya lalui hingga ke saat ini.

Bermula dengan seorang yang tersangat janggal untuk berada di negara orang menuntut ilmu, kemudian berubah sikit demi sedikit, akhirnya kini sampai juga ke hujungnya.

Tak dinafikan, perubahan dalam diri yang pernah dialami, yang diri ini sendiri menyedarinya, adalah titik tolak tarbiyah. 

Rasanya, kalau tiada hembusan tarbiyah itu dalam diri ini, sudah tentu ke mana sahaja akan hilang melayang di bawa angin.

Akan tetapi, kisah jalan hidup ini masih terlalu panjang, masih terlalu muda untuk di ungkap pada diari harian di hati. Tamat belajar bukanlah tamat segalanya. Maju dalam dakwah dan tarbiyah bukanlah bererti kita akan terus mara tanpa di uji dan di uji lagi dari Nya.

Masih mentah, dan masih terlalu banyak peristiwa di hadapan sana. Tidak dapat dijangka.

Walau apapun, itu lah kita, manusia. Kita tidak boleh lari dari pengharapan pada Allah. Siapa lagi yang lebih tahu tentang diri kita? Ada yang jawab - diri sendiri. Tapi Allah lebih tahu, lebih dari apa yang kita tahu. Allah lagi tahu sampai segala isi hati hamba-hambaNya.

Ingat surah al Mulk ayat 13: 'wa asirru qaulakum awijharu bihi innahu 'aalimu bidza tissudurr' - Dan rahsiakanlah perkataanmu atau nyatakanlah. Sungguh Allah maha mengetahui segala isi hati.

Inilah jalan kehidupan. Jalan perantara untuk sebuah keabadian.
Majalah JOM! isu 03 terkini di pasaran!

Penulisan saya dalam JOM! isu 03

0 Comments: