Thursday, May 13, 2010

Ada yang kuat, Ada yang lemah

"Kalau tak kuat, jangan pulak lembik selembik-lembiknya.
Kalau dah kuat, jangan merasai diri kuat sangat"Approach (uslub) dakwah pelbagai. Semuanya memberi nilai tambah bagi da’wah.

Cuma dalam da’wah, ada yang dinamakan amalan nilai tinggi (amal qawiy) dan juga amalan nilai rendah (amal dhaif).
Contoh amal qawiy ialah da’wah fardiah yang membawa kepada pembinaan qaidah sulbah (kader inti) melalui saranan-saranan tarbiyah yang ditetapkan. Yang mana proses takwin dapat dipantau dan ditingkatkan.

Contoh amal dhaif pula ialah ceramah-ceramah umum, menulis blog, facebook dan pelbagai lagi yang seangkatan, yang berfungsi sebagai nasyrul fikr (menyebarkan fikr) di mana kita tidak dapat memantau dan meningkatkan audiens kita ke tahap qaidah sulbah.

Kedua dua amalan ini saling melengkapi, tidak berseberangan, tidak berpisahan Cuma sahaja, di dalam kehidupan da’wah kita, kita harus menumpukan perhatian kita lebih kepada amal qawiy tersebut.

Sebagai sebuah jemaah da’wah, boleh dinisbahkan, yang paling ideal ialah 70% amal qawiy dan 30% amal dhaif.

Da’wah kita, da’wah robbaniyah. Wallahu’alam.p/s Entry kali ni ringkas aje, mood posting neurology dan exam mood. Kepada ikhwah2 yang dicintai (terutama Akh Ahmed & seangkatannya) semoga berjaya exam ye..kita usaha, then doa, pastu tawakkal, ok? Uhibbukum fillah!"Kami tak besar dan kami tak kuat
Bila berkerjasama, semua jadi mudah"


1 Comments:

Anonymous said...

comel2 gambar tu.

jzkk!